Persoane interesate

vineri, 23 noiembrie 2012

Berea Chișinău – naturală sută la sută ( + comentariile celor păţiţi )


Probabil nu există în Moldova vre-un adult care să nu cunoască berea Chișinău la gust sau cel puțin să nu recunoască logoul acestei beri.
Sunt convins că acest produs are mai mulți fani în țara noastră decât cel mai popular sport – fotbalul.
Berea are mai mulți fani în țara noastră decât cel mai popular sport – fotbalul.
Mă bucură foarte mult faptul că au mai rămas în noi picături de patriotism și că ne este mai aproape de suflet un produs autohton care, pe lângă gust și aromă, ne mai atrage prin valorile pe care le promovează.

Berea oamenilor buni inspiră valori care reunesc toţi moldovenii
Fiind berea care poartă numele capitalei, ce simbolizează și inima acestei țări, brandul „Chișinău” inspiră admiratorilor săi valorile ce reunesc toți locuitorii Moldovei: prietenie, sinceritate și relații bazate pe încredere. Este berea oamenilor buni, optimiști, veseli, care îi fac şi pe cei din jurul lor să fie la fel.

Cine ştie totul despre bere?

Și totuși, sunt curios să aflu cărui fapt se datorează această popularitate și care sunt acele elemente care creează succesul acestei beri? Am dat o căutare pe internet, dar nu am primit suficientă informație care să-mi liniștească curiozitatea. Și atunci am îndrăznit să cer o întâlnire cu persoana care știe totul despre berea Chișinău. Este o doamnă foarte plăcută, Șef de Producere la fabrica unde se produce această bere – doamna Natalia Tovarnițchi. Adică este persoana care dirijează acest proces extrem de complicat, rezultatul căruia este o halbă de bere Chișinău rece, proaspătă, cu bule de gaz ( mai corect zis CO2) care se ridică și cu o spumă elegantă și extrem de atrăgătoare, fără de care berea nu ar fi bere.

E nevoie de o carte întreagă pentru a descrie toate procesele şi etapele de producere a berii Chişinău

Am pregătit un șir de întrebări din cele mai deochiate și, fără sfidare, am început s-o bombardez pe doamna cu ele. Cu multă răbdare, cu un zâmbet permanent și o bunăvoință enormă, doamna Tovarnițchi a început, puțin câte puțin, să mă inducă în această lume cu totul deosebită , o lume aparte – lumea berii, a proceselor și a ingredientelor. Nu credeam că totul e așa de complicat și dificil, că e așa de multă muncă – într-un singur păhar de bere!
Vă propun un mic fragment al discuției noastre care sper să vă facă cât de cât cunoscuți cu acest proces, pe cât de complicat, pe atât de interesant și captivant. Deși, ca să descrii toate procesele și etapele producerii unei beri Chișinău, la sigur ar trebui o întreagă carte!

J: Din ce este compusă berea Chișinău?
NT: Berea Chișinău cuprinde doar 4 componente: malț, hamei, apă și drojdii.

J: Dacă de ultimele două am mai auzit, atunci de primele două nu prea. Ați putea descifra, vă rog, ce sunt astea?

Malțul selectat pentru producerea berii Chișinău conține combinația ideală de amidon și proteine

NT: Malțul este, de fapt, orzul care a fost umezit, încolțit și uscat. Transformarea orzului în malț este un proces lung ce durează în mediu 2-3 luni. Malțul selectat pentru producerea berii Chișinău conține combinația ideală de amidon și proteine – atât de necesare în procesul de producere a berii. Proteinele sunt necesare pentru alimentarea celulelor de drojdii ( în etapa de fermentare) și pentru formarea spumei de bere – element indispensabil al unei beri adevărate.
Hameiul este o plantă multianuală cu o durată de viață de 30 de ani, cu flori sub forma de conuri. Pentru producerea de bere se folosesc doar inflorescențele plantelor femele – căci doar ele conțin substanțele necesare care conferă berii gustul și aroma specifică. Hameiul potrivit pentru producerea berii crește doar în zone cu climă temperată. Pentru comoditatea transportării și depozitării precum și pentru păstrarea mai îndelungată a proprietăților sale, florile de hamei se presează în granule și apoi se folosesc în producerea berii.
J: Pare cât de cât clar, dar sunt sigur că pe parcurs vor mai apărea întrebări :). Dar ce interesant ne puteți spune despre drojdiile și apa folosite în producerea berii Chișinău? Ceva ce noi încă nu cunoaștem?

Drojdiile folosite în producerea berii Chișinău sunt patent unic al Grupului de Bere Efes

NT: Drojdiile de bere sunt niște organisme unicelulare, vii. Drojdiile îmbogățesc berea cu vitamine și microelemente. Ele conțin întregul complex al vitaminelor din grupa B. Drojdiile folosite în producerea berii Chișinău sunt patent unic al Grupului de Bere Efes. Anume drojdiile de bere conferă berii Chișinău acel gust autentic și aroma specifică.

Apa – aproape 90 % din bere este apa. La producerea berii Chișinău fabrica folosește fântânile arteziene proprii aflate la adâncimea de 100 metri. Această apă este prelucrată de un echipament german pentru a o aduce la parametrii necesari pentru producerea berii. Tratarea apei include așa etape ca: filtrarea, dedurizarea și desalinizarea.

J: Și acestea sunt toate ingredientele folosite în producerea berii Chișinău? Doar patru și atât?
NT: Da, acestea sunt componentele necesare și suficiente pentru producerea berii Chișinău.

J: Cât timp durează producerea berii Chișinău?
NT: In mediu, procesul de producere a berii durează în jur de 2 săptămâni.

Procesul de producere a berii Chişinău ocupă aproximativ 2 săptămâni şi constă din 11 etape -11 procese diferite

J: De ce așa mult? Ce se întâmplă în tot acest timp?
NT: În timp de aproape 2 săptămâni au loc succesiv 11 etape, 11 procese diferite, realizarea cărora, în final, permite să avem berea gata de oferit consumatorilor.
J: Tocmai 11 etape diferite ca proces? Timp de 2 săptămâni? Cum e posibil așa ceva? Și eu care credeam că a face bere e ca și cum ai face apă dulce, amestecând cu apa anumite ingrediente și gata.
NT: Procesul de producere a berii în general și al berii Chișinău în particular, este unul deosebit de complicat, complex și de lungă durată. Acuși o să vă relatez pe scurt cum decurge acest proces ca să vă puteți convinge personal.

O să încerc să descriu etapele producerii berii simplificat, fără folosirea denumirilor științifice. Deci, cele 11 etape sunt următoarele:
1. Malțul este măcinat în echipamente închise, speciale. În timpul măcinării se separă miezul bobului de malț de coaja acestuia, pentru a putea extrage mai ușor din miez amidonul și proteinele. Din acest amidon se vor extrage hidrații de carbon, care la etapa de fermentare vor fi transformați în alcool și dioxid de carbon.

Din amidonul extras din malţ vor fi extraşi carbohidraţii care, la rândul lor, vor fi transformaţi în alcool în timpul fermentării

2. Masa obținută la etapa precedentă ( măcinișul) se deplasează într-un alt cazan unde este amestecată cu apă la anumite temperaturi, care permit extragerea hidraţilor de carbon din amidon. Masa obţinută se numește – plămada.
3. Plămada obținută se filtrează, adică se separă acele învelișuri de malț și rămân doar miezurile de malț, care după amestecarea cu apă de la etapa precedenta, deja au devenit o soluție lichidă care se numește – must de bere. Mustul de bere este foarte dulce datorita prezenței hidraților de carbon - niște zaharuri care vor fi necesare pentru fermentare.

Fiind un conservant natural, hameiul împiedică dezvoltarea bacteriilor
4. Într-o altă instalație are loc fierberea mustului de bere cu hamei. Acesta se adaugă treptat, iar în timpul fierberii, din hamei trec în must componentele amare și aromate. Hameiul împiedică dezvoltarea bacteriilor din must, fiind un conservant natural.
5. Apoi are loc separarea sedimentului proteic format în timpul fierberii cu hamei.
6. Mustul de bere se răcește până la temperatura necesară pentru fermentare. La această etapă, mustul este un lichid de culoare chihlimbarie, care conține hidrați de carbon.
7. La etapa de fermentare, în must se adaugă drojdii de bere, sub influenţa cărora are loc întreg procesul de fermentare. Fermentarea durează aproximativ 6 zile. În tot acest timp, sub influența drojdiilor, hidrații de carbon din mustul de bere se transformă în alcool și dioxid de carbon. În rezultat se obține berea tânără. După ce etapa de fermentare a luat sfârşit, drojdiile sunt scoase.

În timpul maturării are loc nașterea berii

8. Are loc maturarea berii tinere, acestui proces i se mai spune - nașterea berii, care devine acum o bere adevărată. 
9. Cu ajutorul materialelor filtrante are loc filtrarea berii, adică din bere se separă rămășițele de drojdii rămase de la faza de fermentare. După această etapă, berea obține o transparență perfectă.
10. Berea este pasteurizată.
11. Are loc îmbutelierea.

Și fiecare din procesele menționate mai sus au loc în echipamente speciale, expres achiziționate pentru etapa respectivă, cu monitorizare electronică în fiecare secundă și cu un strict control al calității la fiecare pas.
J: Adică reiese că CO2 și alcoolul sunt obținute pe cale naturală în cadrul procesului de fermentare?
NT: Da, exact.

CO2 şi alcoolul se obţin pe cale naturală, în timpul procesului de fermentaţie
Îmi place să stau cu prietenii la o halbă de bere, nu doar de dragul berii. Pentru mine, berea este un atribut absolut necesar care face ritualul comunicării cu prietenii mei apropiați, unul special și unic. Și sunt sigur că mai mulți oameni o să mă susțină aici. Dar nici nu îmi închipuiam că în spatele unei halbe de bere sunt atâtea procese implicate. Cunoscând toate acestea, berea Chişinău o să –mi pară și mai gustoasă de azi înainte!
COMENTARII
  • +1 (3)
    obrazul nu va frije? nici nu se inroseste? gustati, daca nu ati baut berea pe care o comercializati in reteaua din republica in orice sticle si convigeti-va ca nici pe departe nu prea miroase a bere naturala. de la o posta se vede ca e preparata din praf cu apa si umflata cu gaze din butelii. daca taceati, filozof ramaneati. dar asa va trebui sa schimbati ceva in tehnologia de fabricare a berii. dar in realitate sa schimbati, nu in mintea mincinoasa a voastra.

    • +1 (1)
      cea mai naturala este acea bere produsa in or. Cahul

  • +2 (4)
    aha! cea mai naturala minciuna!!!

    • +1 (1)
      incearca bere Dion / Spicusor sau Orasul Vechi produsa in cahul si ai sa simti gustul berii naturala

  • +1 (3)
    Ei chir ne cred de prosti!
    Doua saptamini in urma am fost in cehia unde am fost la degustare de bere. Am consumat 7 beri timp de doua ore . A doua zi dimineata mam trezit cu capul limpede si treaz, nu madurea nimic.
    Vara aceasta am consumat de citeva ori berea Chisinau si vreau sa va spun ca dupa trei halbe incei sa aiuresti si vreai sa mai beai si sa mai beai, astai rezultatul ca berea chisinau are in ea toate prostiile ce te fac sa consumi, si e departe de a fi naturala. In cehia linga fabricutile lor de bere miroase a bere , a malt, ect. la noi la Vitanta nu miroase a bere sau malt, findca se importa concentrate din care ei fac bere.
    Cu parere de rau nu pot spune ca berea aceasta e facuta pentru oameni buni.

  • -1 (1)
    cea mai democratica minciuna

  • (2)
    mincinosilor, mai potolitiva!!! 
    era sa fie bine daca era asa cum descrieti, dar realitatea este ca berea chisinau este de proasta calitate...

  • -1 (1)
    minciuna cu spuma de kilometri. Berea Chisinau naturala? Ei ne au de prosti!!! Sau deprins ca moldovanu tace si rabda sii fara bani! Singurul motiv de ce pina acum mai au vinzari este pretul, moldovanul e atit de sarac incit nu-si poate permite ceva mai bun pentru ca este mai scump, nu ma refer la toti dar astai realitatea de la sate. Obraz ca la porci! Minciuni! Turcii toarna cicat si vor sal vinda ca produs natural!!!

  • -1 (1)
    Aceasta stire seamana cu alta in care tot reese ca oamenii de la conducere ne au de prosti "Adevărul: Magistrat fără avere, „chiriaş“ în casa de milioane a soţiei"

  • -1 (1)
    Am mari dubii ca berea chisinau e un produs natural. In primul rand e foarte gazata. Berea buna cu adevarat nu este atit de gazata. In al doilea rand dupa berea chisinau te doare capul. Nu am simtit dorinta de a mai consuma dar nu te simti bine - asta e sigur. Ceea ce se vinde la stilca de plastic nu are cum sa fie un produs natural cu siguranta. Mai bine beti un paharel de vin de casa facut din poama decit jumate de litru de bere facuta din chimicate.

  • -1 (1)
    deacord cu lumea, berea miroase a drojdii (chiar potrivit ar fi pute), daca se bea mai mult de 2-3 sticle a doua zi esti mort de parca ai baut 2 litri de coniac falsificat, se mai intimpla ca in sticle sa fie ceva normal dar nu toata vremea, da de cele in plastic nici nu mai zic. Eu as spune ca consumind acest produs joci in loterie poate sati mearga si sa beai niste bere buna dar mai dese ori se nimereste pishat. De asta ma starui sa beau bere europeana sau la vrac sint o sumedenie de magazine cu bere destul de buna e putin mai scump dar mai bina sa platesti in plus decit de te intoxici de drojdi si himicate.

  • -1 (1)
    Frecati capu... Chsnau se vinde doar ca e mai ieftina...
    Daca bei cateva sticle apoi te doare capu de la ea... Asta e bere naturala? Pisat ...
    Eu pot accepta multe ... dar chiar asa minciuni....

  • -1 (1)
    Mai pe scurt mai bine nu faceati publicitatea asta... ca vati facut de cacat.

  • -1 (1)
    Bere de RAHAT. Sai spuneti lui tuzic ca e bere naturala, chear credeti ca noi nam mai baut bere. Seamana mai mult a piset de vaca dechit a bere. O beau doar betivii carora lii tot una ce beau.

  • (0)
    Ши аич минчунэ.

  • (0)
    luati o bere buna din cehia si o bere chisinau, faceti un experiment video unde sa se analizeze compozitiile fiecareia, dupa asta plasati rezultatul pe youtube
    poate atunci vor intelege unii ce bere beu chisinauenii
    '' Berea oamenilor mintiti ''


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu