Persoane interesate

joi, 31 ianuarie 2013

Guvernul ceh vrea să scumpească berea. Acum mai ieftină decât apa


În cele mai multe restaurante, baruri sau taverne din Republica Cehă, o halbă de bere este mai ieftină decât apa, aşa că ministerul sănătăţii vrea să schimbe obiceiurile şi dieta localnicilor, care beau peste 140 de litri de bere pe an, cel mai mare consum din lume, scrie businessmagazin.ro.

În ţara care consideră berea „pâine lichidă", opiniile localnicilor încep cu declaraţii de genul „berea este laptele de mamă al adultului" sau „berea este pentru un ceh ceea ce este vinul pentru franţuz sau vodca pentru rus". O halbă de bere de 500 de mililitri costă în jur de un dolar, în timp ce o sticlă de apă sau suc este de două ori mai scumpă. 

Ministrul sănătăţii Leos Heger vrea să impună restaurentelor şi barurilor să ofere cel puţin o băutură nealcoolică, la un preţ mai mic decât berea, în special tinerilor, ca alternativă. Heger este un medic radiolog în vârstă de 64 de ani care crede în concepte precum ingineria socială; mai mult, el nu se declară împotriva consumului de alcool, ci doar „o persoană rezonabilă". 

Ministrul mai propune şi mărirea amenzilor pentru localurile care vând alcool minorilor, precum şi limitarea spaţiilor pentru fumători, nu a obţinut, încă, acceptul miniştrilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu