Ultimele cercetări
arată că gustul berii este suficient pentru a activa circuitele cerebrale
implicate în simţirea plăcerii, chiar şi atunci când este vorba despre o
cantitate redusă, relatează adevarul.ro.
Organizaţia
Alcoolicii Anonimi îşi avertizează membrii că „prima înghiţitură este cea care
te îmbată“, amintind astfel că nu este nevoie de o cantitate mare de alcool
pentru ca dependentul să îşi reia obiceiul.
Potrivit unui
articol apărut în revista „Time”, ultimele cercetări susţin această teorie:
gustul berii conduce la creşterea nivelului de dopamină din zonele cerebrale
asociate cu plăcerea, iar efectul este mai intens resimţit de către cei care
provin din familii în care alcoolismul este o problemă.
La studiu au
participat 49 de bărbaţi, dintre care şapte erau alcoolici, iar ceilalţi
consumau alcool ocazional. Un părinte sau un membru al familiei celor implicaţi
în cercetare fusese dependent de alcool.
La început,
participanţilor li s-a administrat o doză dintr-un compus care să le permită
cercetătorilor să evalueze modificările nivelului de dopamină din creier. După
ce li s-au pulverizat apă, bere şi energizant pe limbă, cei 49 de participanţi
au evaluat senzaţia de plăcere resimţită în fiecare situaţie.
Deoarece cantitatea
de bere consumată a fost atât de redusă, se aştepta ca eventualele variaţii ale
nivelului de dopamină să fie provocate de asocierile şi aşteptările
participanţilor. Înaintea cercetării, s-a dovedit că dopamina tinde să fie
eliberată într-o regiune a creierului care este responsabilă de anticiparea
plăcerii, înaintea administrării oricărei substanţe.
Cercetarea a confirmat aceste descoperiri, arătând
că gustul berii sau, mai degrabă,
asocierea cu gustul respectiv, mărea cantitatea de dopamină eliberată în acea
regiune a creierului.
Istoricul familial
a explicat diferenţele: persoanele în a căror familie existau membri alcoolici
au resimţit mai intens modificările.
Descoperirile nu
asociază însă în mod clar eliberarea dopaminei cu instalarea dependenţei. „Este
vorba despre o dezbatere, să ne dăm seama dacă eliberarea a mai multă sau mai
puţină dopamină corespunde cu riscul dependenţei“, au arătat autorii
cercetătorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu