Persoane interesate

duminică, 21 august 2011

Pauza de bere - Romeo Semeniuc despre pasiunea sa, berea




Romeo Semeniuc este un pasionat de bere. Nu doar ca ii place sa consume aceasta bautura extrem de interesanta, ci o si prepara. Pe blogul sau, pauzadebere.info, povesteste tot felul de istorii despre bere, tipurile diferite si gusturile lor, experiente, retete si cocktail-uri. Pentru ca sunt atat de multe lucruri pe care nu le stim despre aceasta bautura veche de cand lumea, am dorit sa-i luam un interviu domnului Semeniuc, iar dansul a fost destul de amabil incat sa ni-l ofere.

Buna ziua, domnule Semeniuc.
Buna ziua. Va multumesc pentru oportunitatea acordarii unui interviu pentru Gustos.ro. Pe parcursul acesteia voi incerca sa conving ca berea nu este doar ceaiul de hamei cu spuma consumat in zilele calduroase de vara. In tari precum Belgia, Germania, Austria sau Cehia, berea este considerata si aliment, dar si o bautura rafinata folosita chiar si la gatit.


1. Povestestiti-ne putin despre istoria berii.
Dat fiind ca este un subiect foar te general, voi puncta cele mai importante etape din istoria berii, din punctul meu de vedere.
In primul rand vreau sa lamuresc de la inceput ce este berea: este bautura obtinuta din fermentarea cerealelor si atat, fara distilare ulterioara. Cand vorbim despre bere in istorie, nu ne vom referi la bautura pe care o gasim azi in magazine.
Se pare ca berea a fost descoperita accidental prin fermentarea painii lasate in apa. Dat fiind ca primii oameni erau vanatori, exista cercetatori care spun ca omul a devenit ulterior agricultor pentru a-si face o bere mai buna. La fel ca roata, berea nu poate fi atribuita unui popor, ea fiind reinventata de mai multe ori de-a lungul istoriei.
Voi sari repede in Antichitate, unde voi aminti de berea din Mesopotania si de cea din Egipt.
Din Mesopotania provine cea mai veche urna cu urme de bere descoperita - mileniul al IV-lea, I.H., iar retete ale berii din acele locuri au fost descoperite scrise cu litere cuneiforme pe table de lut. Tot din acea perioada dateaza si prima lege de protectie a consumatorului de bere. In Codul de Legi Hammurabi apar reglementari privind procesul de fabricare si comercializare a berii. Ca o paranteza: cel care boteza berea era inecat in butoiul cu pricina. Berea consumata in Mesopotamia era foarte groasa, cu un continut de alcool scazut, in jur de 2-3% volum alcool, fiind foarte hranitoare. Din aceasta cauza era folosita mi mult ca aliment, iar lucratorii erau platiti in bere.
In Egiptul Antic existau multe feluri de bere: pentru saraci, pentru bogati, pentru zei si pentru morti (s-a reusit fabricarea unei beri in Marea Britanie dupa retetele gasite in mormintele faraonilor).
E mult de spus in continuare la istoria berii, insa prefer sa ma opresc si va invit sa urmariti categoria Istoria BERII.
As aminti insa din perioada Evului Mediu despre Descoperirea conservantului: hameiul (prima atestare in 822 de un abate carolingian, reluata in 1067 de catre Hildegard von Bingen – calugarita benedictina ). Din acest moment berea va avea gustul pe care il stim noi astazi, dat de hamei, si va deveni si o marfa de schimb datorita faptului ca nu se strica asa repede. Pana atunci, toate berile erau locale, fiecare comunitate isi fabrica propria bere. Trecerea la folosirea in masa a hameiului n-a fost insa lipsita de incidente. In insula Britatica au loc o serie de revolte, rascoale de impotrivire in folosirea acestui ingredient, existand si astazi mici organizatii care isi fabrica berea fara hamei traditionala.
Tot in aceasta perioada se detaseaza prin calitate berea manastireasca – oferita in loc de apa pelerinilor, deoarece toate molimile erau raspandite prin apa, ori berea era apa fiarta, cu adaos de hamei (conservant) si alcool de fermentare. Inchei scurta incursiune in istoria berii amintind si de cea mai drastica lege de protectie a consumatorului de bere adoptata in Bavaria pe 23 aprilie 1516 - Legea Germana a Puritatii Berii, valabila si astazi. Aceasta prevede folosirea in fabricarea berii doar a maltului, apei si hameiului.

2. Care e tipul dumneavoastra de bere preferat?
Exista 2 mari stiluri/tipuri de bere: ALE (de fermentatie inalta) si LAGER (de fermentatie scazuta) si apoi variatiuni. Fiecare stil de bere se imparte in mai multe tipuri. In Romania, cel mai popular este LAGER-ul, si mai ales de tip Pilsner. Nu spun ca nu imi place. Dar daca am de ales, prefer bere alba/weissbier (este o bere lager cunoscuta la noi ca nefiltrata) sau doubel belgian (o bere cu origini manastiresti, belgiana strong ALE cu peste 7% volum alcool).

3. Care e tara in care ati baut cea mai buna bere?
Bere buna beau si in Romania. Daca ma intrebati din ce tare e cea mai buna bere bauta, va voi raspunde ca din doua tari: Belgia si Germania (berea bavareza si hanseatica).

4. Care e reteta dumneavoastra preferata de cocktail cu bere?
In general, daca am o bere buna nu o stric cu un cocktail, preferand sa o savurez la un anumit fel de mancare si in paharul ei. Uneri insa recunosc ca imi place sa imi fac cate unDiesel,  (putina bere cu cola) insa cel mai mult im place Black Velvet  (Guinness cu un spumant) - e de efect si merge bine la tortul de ciocolata.

5. Care e reteta dumneavoastra preferata de mancare care contine si bere?
Reteta preferata sunt doua retete de fapt: Pui cu bere si stafide si Peste in pasta de bere.

Pui cu bere si stafide
Ingrediente:
-4 pulpe de pui
-o sticla bere neagra
-stafide
-sare
-piper

Mod de preparare:
Pulpele spalate se aseaza intr-un vas al carui fund sa-l acopere. Se sareaza se pipereaza si se toarna desupra sticla de bere neagra. Se presara un pumn de stafide si se da la cuptor la foc mediu. Din cand in cand pulpele se mai stropesc cu berea din vas. Se scoate cand berea a scazut.

6. Care e povestea mascotei de pe site-ul dumneavoastra?
E o poveste intortocheata. Am tot testat mai multe animalute sau emoticoane pana m-am hotarat asupra melcului: lenesul suprem. E drept ca m-am sfatuit si cu porumbeii, care m-au incurajat si corectat pana am ajuns la melcul Helix. Acum, eu nefiind grafician, mi-a fost cam greu sa o realizez, si de aceea sunt de parere ca este mult loc de bine si daca se gaseste un talentat sa-i dea lui Helix o forma cat mai umana, sunt deschis la colaborare: dau si o bere :)

Va multumesc si va astept pentru continaurea discutiei pe PAUZAdeBERE.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu